[Verkiezingen 2004] Sta Op: Een interview met kandidaat-opvolger Natan Hertogen

Interview met Natan Hertogen, student geschiedenis uit Gent en 11de opvolger op de STA OP-lijst voor het Vlaams parlement

- Wie ben je?

Ik heet Natan Hertogen, en ben momenteel bezig aan het laatste jaar geschiedenis aan de UGent. Ik was sinds begin dit jaar lid van LEF (het links ecologisch forum), eigenlijk vooral omdat het forumidee mij wel aanspreekt. Volgens mij moet er in de eerste plaats eens werk worden gemaakt van goede samenwerking binnen links. Om die reden ook zijn we bijvoorbeeld met een aantal mensen in Gent begonnen met een kalender waarop alle linkse activiteiten een plaats zullen kunnen krijgen. Met die kalender in de hand kunnen we dan actief alle mogelijke initiatieven gaan promoten (bij elkaar en onder niet-actieve geïnteresseerden). Hopelijk helpen we zo al die verschillende initiatiefnemers dichter bij elkaar brengen.

- Waarom sta je op de lijst STA OP?

STA-OP kwam in Limburg nog een paar mensen te kort om alle plaatsen op de lijst in te vullen en aangezien ik het een eerlijk en constructief initiatief vind, ben ik blij dat ik het op deze manier kan steunen. Hier in Oost-Vlaanderen is de lijst overigens niet van de grond gekomen, dus het is meteen ook een goede manier om de geïnteresserden in Oost-Vlaanderen betrokken te houden bij STA-OP.

- Wat is er volgens jou mis met de huidige politiek en de huidige maatschappij?

In elke samenleving (echt niet enkel in de onze nu en hier) zijn er kleine groepen mensen die veel te veel macht hebben en zelfs constant op zoek zijn naar meer. Bij ons in België zijn er daar dankzij de arbeidersbeweging grenzen aan gesteld, wat enerzijds aan veel mensen veel sociale voordelen heeft opgeleverd, maar het heeft ons tegelijk in slaap gewiegd. Al sinds de economische crisis van de jaren zeventig en tachtig is het patronaat (bijgestaan door om te beginnen alle rechtse partijen of partijfracties) de hele zaak aan het terugschroeven, en noch de sociaal democratische partij, noch de groenen, noch grote vakbonden hebben daar een krachtig antwoord op kunnen of willen geven. En dan hebben we het alleen nog maar gehad over ons eigen landje. De grote uitdaging is om te beginnen heel concreet manieren vinden om een blok te smeden van radicale progressieven en laaggeschoolden, mensen met onzekere inkomens (en nog allerhande andere mensen die in onze samenleving klein worden gehouden) om samen druk op de ketel van de democratische instellingen te zetten (zowel op ‘reformistische’ als op radicalere manieren).

- Moeten progressieven niet op Groen! stemmen nu deze partij uit het parlement dreigt te verdwijnen?

Geen enkele partij is zomaar nodig! Wat er nodig is, dat zijn mensen met linkse ideeën die op de één of de andere manier verenigd zijn, en de wil hebben om daarover te praten en aan te werken. Of dat nu binnen GROEN! is of ergens anders, dat speelt geen rol. Zelfs als die partij wegvalt zullen er zich nieuwe initiatieven aandienen. Ze maken trouwens een grove denkfout, alsof je in het parlement moet zitten om aan politiek te doen, alsof je niet langer bestaat en nutteloos bent als je niet meer in Ter Zake wordt uitgenodigd. Op die manier claimt GROEN! veel te makkelijk de stempel van enig links alternatief. Ze hebben als groep historisch gezien iets opgebouwd en hebben een zekere verdienste, maar misschien dat het debacle van de vorige verkiezingen aantoont dat er iets schort aan de visie van de mensen in de partijraad en van de figuren die het meest impact hebben op de stemmingen op de partijcongressen in het algemeen.

Laat ik het anders formuleren. Volgens mij is het enige criterium de vraag of hun radicaal linkse vleugel er sterker op wordt. Waar dat gebeurt door over de kiesdrempel te geraken, hoop ik dat het hun lukt. Waar het behalen van een parlementszetel betekent dat gematigde (zelfs liberale) groenen zich kunnen doorzetten ten koste van actieve radicaal-linksere leden, kan de groene partij voor mijn part ontploffen.

- Welke concrete politieke eisen zijn voor jou belangrijk?

Om te beginnen vind ik het belangrijk dat in dergelijke lijstjes niet enkel wordt ingegaan op zaken die je via het parlement kan en moet verwezenlijken. Politiek binnen links is momenteel even belangrijk. Daar moet werk gemaakt worden van netwerkknooppunten en forums, waar mensen elkaar kunnen vinden, moeten er volgens mij dringend internationaal contacten gelegd worden (bvb. met mensen in de nieuwe EU-staten), is er dringend nood aan een gemeenschappelijk studiecentrum of studieforum of iets dergelijks etc etc…

In het algemeen dan zijn volgens mij alle mogelijke herverdelende maatregelen erg belangrijk. Om te beginnen het herverdelen van inkomen door consequent diegenen met meer geld te laten betalen voor de gemeenschapsvoorzieningen. Dat kan via vermogensbelanstingen (gelijklopend daarmee moeten wel de fiscale paradijzen uit de weg geruimd worden), via een betere fraudebestrijding, via belasting op speculatie, via verhoogde btw op luxeartikelen etc etc. Aansluitend daarbij lijkt het me noodzakelijk strikter te gaan toekijken op wat bedrijven produceren, op wat winkels verkopen en op waarin banken investeren. Zo kan het kapitalistische productieproces gedwongen worden te produceren in functie van de gemeenschap en minder in functie van de winst (groene maatregelen, maatregelen tegen de wapenindustrie, tegen ggo’s, etc).

Maar ook macht moet herverdeeld worden. In wezen komt dat neer op een algemene verderzetting van de democratisering van onze samenleving (die de laatste vijfentwintig jaar op een flink aantal terreinen een halt is toegeroepen). Bijvoorbeeld de wet Decroly is daar een klein schakeltje in, omdat het de arbeiders en hun vakbondsafgevaardigden strijdbaarder maakt. Ook onderwijs is daar erg belangrijk in. Eén van de belangrijke zaken op dat vlak is volgens mij een grotere controle op het vrije net, want het katholiek onderwijs is niet in de eerste plaats katholiek, maar vooral vrij om naar eigen believen elitescholen te blijven in stand houden.

Bedankt voor dit interview Natan en nog veel succes met je engagement!

(Interview afgenomen via mail door Jan Buelinckx, 03/06/04)

website: www.debout-sta-op.tk

Comments

Popular posts from this blog

Dans het Wereld Economisch Forum weg

[Verkiezingen 2004] De 'kleintjes' doen ook mee

Doe de CAP Stemtest