Poëzie is blijkbaar gevaarlijker dan het bruine gedachtengoed

Door Edwin Delanoeye

Zaterdag 11 september, what's in a date, betogen Europese neonazi's door de straten van Antwerpen. En dit op initiatief van het Vlaamse Groen Rechts. Voor wie nog mocht twijfelen aan hun ware aard : het integrale politieke basisprogramma van de VMO en meer van de fraais siert hun webstek.

In verschillende kranten is uitvoerig gewezen op de fascistische achtergrond van de Europese organisaties die de betoging mee op het getouw zetten of worden uitgenodigd. Eén van de technieken die deze neonazi's hanteren is de strategie van de spanning en het conflict. Een strategie die ook het Vlaams Blok gebruikt. Een strategie die de angst en het onveiligheidsgevoel creëert. Een strategie die bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet en uitspeelt.

Dit vormt voor de Antwerpse burgemeester P. Janssens geen beletsel om de betoging toe te laten. Eerder dit jaar verbood diezelfde burgemeester wel een feest, een poëziefestival. Aan dit festival op initiatief van de Ronde van 't Noord/Attac Antwerpen werkten o.a. verschillende Afrikaanse zelforganisaties, naast andere pleingebruikers mee. Het verbod werd afgekondigd omwille van de overlast die het feest zou teweeg brengen. Voor ons begint de rede echt zoek te raken.

Zaterdag 11 september, 13:00 u
De Coninckplein
Geen neonazi's op onze straten
Sociale veiligheid en sociale zekerheid voor iedereen

Georganiseerd door o.a. Attac-Antwerpen en De Ronde van't Noord

Comments

Popular posts from this blog

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks

[Poëzie] Een anti-oorlogsgedicht van mijn zusje Laura