Turkse schrijver Orhan Pamuk riskeert gevangenisstraf wegens 'belediging' van de Turken

(Brussel - 31 augustus 2005) - De Turkse schrijver Orhan Pamuk werd door een Hof in Istanbul beschuldigd van 'opzettelijke belediging van de Turkse identiteit' wegens zijn uitspraken over de massamoord van de Armeniërs in 1915 in een Zwitsers dagblad. Zijn proces zou op 16 december van start moeten gaan, heeft zijn uitgeverij vandaag bekend gemaakt.

De schrijver, wiens werk in meer dan 25 talen werd vertaald, riskeert een celstraf van zes maanden tot drie jaar krachtens art. 301/1 van de strafwet. Dit artikel bestraft 'de opzettelijke belediging van de Turkse identiteit', preciseert een communiqué van de uitgeverij Iletisim in Istanbul.

In het interview dat in februari jl. in de Tages Anzeiger verscheen, had Pamuk gesteld dat 'een miljoen Armeniërs en dertigduizend Koerden in Turkije werden gedood' (zie 'De Koerden': http://www.kurdishinstitute.be/page.php?ID=470). Orhan Pamuk werd al eerder het doelwit van nationalistische kringen omwille van zijn verdediging van de Koerdische en Armeense kwesties.

Een Turkse onderprefect had daarop met buitensporige ijver gereageerd en bevolen om al zijn romans in beslag te nemen en te vernietigen.

Orhan Pamuk is de auteur van onder andere 'Sneeuw', 'Ik heet Karmozijn', 'Het Zwarte Boek' en 'De Witte Vesting'. In 2005 kreeg hij nog de prestigieuze Vredesprijs van de Duitse Boekhandels.

(Info-Türk: Génocide Arménien: l'écrivain Orhan Pamuk inculpé pour 'insulte' aux Turcs' - 31/08/2005 - zie http://www.info-turk.be)

Comments

Popular posts from this blog

De Morgen: gebeten om te weten??

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks