De executie van Saddam

Kort voor het jaareinde werd Saddam Hoessein opgehangen. Terecht?

Laten we eerst duidelijk stellen dat Saddam een tiran was en tirannen verdienen het om gestraft te worden voor hun misdaden.

Maar toch heb ik een aantal vragen bij dit hele proces...

> Waarom werd Saddam niet voor het Internationaal Strafhof in Den Haag gebracht? Bij een dictator als Milosevic gebeurde dit wel.

> Waarom werd Saddam al terechtgesteld voor die ene misdaad (de slachting in Dujail) en wordt hij nu niet langer vervolgd voor andere feiten (Halabja, Koeweit, onderdrukking Sjiïtische opstand in 91, etc...)?

Ik denk dat de bezettende macht (VS en UK) deze rechtbank onder druk heeft gezet om zo snel mogelijk Saddam buitenspel te zetten, omdat anders wel eens de rol van het Westen in het proces naar voren kon komen.

Irak is tot de Koeweit-invasie van 1990-1991 immers een bondgenoot geweest van de VSA en andere westerse mogendheden. Verschillende van Saddams misdaden zijn gepleegd voor 1991. Toen werd nooit ingegrepen door het Westen. Laat ons dat toch niet vergeten.

Nog een dieperliggende vraag: moeten Bush en Blair ook niet voor een tribunaal komen voor hun oorlogsmisdaden in Irak? Tot wat heeft de inval in Irak geleid? Kijk naar het dram dat zich vandaag in heel Irak afspeelt...

De echte verantwoordelijken hiervoor zijn Bush en Blair. Ook zij zouden een proces moeten krijgen: een eerlijk proces en een eerlijke straf.

Maar blijkbaar wordt er vandaag in onze wereld nog altijd met 2 maten en 2 gewichten gewogen.

Comments

Anonymous said…
Saddam is, of was, een wreed dictator voor het Irakese volk. Dat de Irakezen hem zelf wouden berechten vind ik dan ook niet meer dan normaal. Maar dit was geen Iraaks proces. De politieke invloed vanuit Washington was enorm groot. Saddam zou sterven.

Welk mens heeft het recht een ander te doden? Saddam had dit niet. Bush heeft dit niet. Blair heeft dit niet en beseft dat blijkbaar nu pas (onder binnenlandse/Europese druk?).
Elke executie is weerzinwekkend. Toch heb ik begrip voor het Irakese volk (of toch voor een deel van dat volk); zij zagen Saddam liever dood dan levend na zijn jarenlange terreurbewind. Wie zijn wij dan om dat af te keuren? Rotverwende kinderen van een rotverwende vreedzame maatschappij.

Hopelijk komt de dag dat ook Bush, Blair en andere Rumsfelden zich moeten verantwoorden voor hun daden. Wij zullen hen in elk geval niet opknopen. In de tussentijd hoop ik dat ze slecht slapen...
Anonymous said…
btw groetjes aan jan!
Anonymous said…
Met wie heb ik hier de eer?

Groetjes
Jan
Anonymous said…
met joris.
interessante posts! proficiat.

Popular posts from this blog

De Morgen: gebeten om te weten??

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks