"De VS als belichaming van het kapitalisme"

"De VS kunnen we beschouwen als de belichaming van het kapitalisme. Hier zie je heel duidelijk het bewijs van de mislukking van het kapitalisme: het rijkste land van de wereld is niet in staat om grote delen van haar bevolking te voorzien van goede gezondheidszorg, fatsoenlijke huisvesting en minimale levensstandaarden. De enorme welvaart van dit land wordt verspild aan militaire uitgaven. Er is een maatschappij gecreëerd waar slechts 1 % van de bevolking het grootste deel van de rijkdom bezit.”

Amerikaans historicus Howard Zinn in een heel goed interview op Indymedia.

Comments

Anonymous said…
In het MOPAPPER "Door welke lens kijken wij naar China" wordt dit probleem ergens aangehaald. Niet specifiek op de U.S.A. , maar wel wordt de vraag gesteld , zei het verdoken, is het mogelijk dat iedereen op deze wereld dezelfde levensstandaard zou bekomen?

Mijn antwoord hierop is een duidelijk neen. Niet dat ik het die anderen niet gun, maar het zal altijd onmogelijk zijn. Dat wil zeggen dat wij indien wij niet opletten binnen 50 de armen zullen zijn.

Dat dit in de U.S.A. en EUROPA zichtbaar is , is eignlijk niet verwonderlijk, het is een bewijs dat de rijkdom zich aan het verdelen is over heel de wereld.

Indien wij nu echt sociaal zijn, moeten wij ons inbeelden dat een gelijke levensstandaard voor iedereen op deze wereld werkelijk een minimum minimorum zal zijn.

Peter Van den Branden
Lucinda said…
You write very well.

Popular posts from this blog

De Morgen: gebeten om te weten??

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks