Duurzaam beleggen met Humo? Nee bedankt!

Humo schenkt vandaag gratis aandelen t.w.v. 15 euro uit het beleggingsfonds 'Water & Climate' van Delta Lloyd aan zijn lezers! Onder de marketing "volkskapitalisme" en "ethisch beleggen" beweert het blad promotie te maken voor "duurzame energie" & "schone waterhuishouding".

In dit aandelenpakket blinkt ook de naam van chemiereus Monsanto. Een Amerikaanse multinational die zich gespecialiseerd heeft in genetisch gemanipuleerde zaden, het dumpen van giftig afval in GB, kinderarbeid in derde wereldlanden en het dwingen van kleine boeren om uitsluitend hun producten te gebruiken. Monsanto is quasi op zijn eentje verantwoordelijk voor wereldwijde genetische pollutie van gewassen en is het grootste exponent van de hongerproblematiek door de verspreiding van agro-industriële monocultuur. En natuurlijk niet te vergeten dat het Monsanto was die Agent Orange creëerde, een chemisch wapen dat tienduizenden doden maakte in de Vietnamoorlog (aan beide zijdes) en nog steeds de grootste oorzaak van kanker in het land is.

Ook bevat het fonds aandelen van Danaher Corp. Deze onderneming is ook actief in de productie van wapenonderdelen en wordt in verband gebracht met arbeidsrechtenschendingen in de VS.

Ethisch beleggen met Humo? Dat zal wel. Volkskapitalisme is altijd volksverlakkerij!

Meer info op Indymedia.be

Comments

blaurablogt said…
Dank u voor deze interessante uitleg, Jan. Wist ik allemaal niet, maar nu dus wel.
Anonymous said…
IKzelf vind die stunt van HUMO misplaatst omdat de bedoeling zuiver commercieel is. Alhoewel HUMO meestal ludiek is in zijn acties, is dit dus fout. Maar Monsanto alle schuld geven is evenzeer fout. Ik zie geen gevaar in ggo's indien enkele eenvoudige regels gevolgd worden. Om de eenvoudige reden dat anders de genetische wijzigingen toch stiekem zullen doorgevoerd worden. Daarenboven is het een test die in elk geval moet plaatsvinden in de huidige context van de wereld-overbevolking. 'Bio' zal ons probleem nooit oplossen. Indien er een lokale catastrofe zou optreden, dan hebben wij weer eens ons les geleerd, juist zoals met de opwarming van de aarde.
Onlangs heb ik een reportage gezien over Brazilië en andere Z.A. landen. De oppervlakten die daar door de U.S.A. ingenomen worden om bioethanol te produceren zijn gigantisch. Kijk dus naar de bazen van Monsanto.
Wat Gaat Obama doen ? Hij gaat Kyoto ondertekenen en wat dan ?

Peter Van den Branden
Anonymous said…
goede start

Popular posts from this blog

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks

[Poëzie] Een anti-oorlogsgedicht van mijn zusje Laura