Linkerzijde Franse PS richt nieuwe partij op

Misschien een goed voorbeeld voor België, waar de SP.A en de PS ook maar niet willen afwijken van hun centrumkoers...

In Frankrijk stapt de linkerzijde van de PS, o.l.v. Franse parlementsleden Jean-Luc Mélenchon en Marc Dolez, uit de sociaaldemocratie en richt de socialistische Parti de Gauche op. Ze roepen op een electoraal links front te vormen met de Europese verkiezingen (met PCF, NPA, etc...).

"De centrumkoers van de sociaaldemocratische partijen overal in Europa, heeft geleid tot een historische ravage voor de socialistische beweging.", dixit Jean-Luc Mélenchon.

Op 29 november opent Oscar Lafontaine van Die Linke het eerste congres van de nieuwe partij.

http://www.lepartidegauche.fr/

Comments

Anonymous said…
De socialistische partijen zijn naar centrum-links opgeschoven omdat links-links niet meer aan de bak kwam. Zie naar de communistische partijen. U denkt nu dat de omgekeerde slingerbeweging succes zal boeken (wat in vele gevallen gerechtvaardigd is), maar ik heb mijn twijfels. Als je respons van de bevolking ziet op de mentaliteitswijziging die nodig is voor het klimaat en je vergelijkt dat met de onmiddelijke respons op de economische crisis, dan is er nog veel werk aan de winkel. Misschien kunnen beiden elkaar helpen, maar de mentaliteit is er blijkbaar niet naar.

Peter Van den Branden

Popular posts from this blog

De Morgen: gebeten om te weten??

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks