We Feed The World

Docu-tip! Sinds gisteren is er in de betere cinema de Oostenrijkse documentaire We Feed The World te zien. Deze documentaire handelt over het reilen en zeilen van onze voedselindustrie. Zo zien we hoe in Brazilië miljoenen hectares tropisch woud worden gekapt om soja te verbouwen... voor westerse veevoeders. We krijgen ook een smakelijke rondleiding in een industriële kippenslachterij en we zien hoe vanuit Almeria, Spanje tomaten heel Europa rondreizen. De knap gefilmde scenes worden onderbroken door commentaren van Jean Ziegler, de speciale VN-rapporteur voor het Recht op Voedsel. Ontluisterend is het interview met de CEO van Nestlé. Die man vertelt heel onbewogen het volgende - en ik parafraseer: 'Er zijn vandaag twee theorieën over water. De eerste theorie is een extreme theorie, vind ik. Het is de theorie van de ngo's die vinden dat water een publiek recht is dat voor iedereen toegankelijk moet zijn. De tweede theorie - en die volg ik - is de theorie die vindt dat water een levensmiddel is met een commerciële waarde zoals alle andere levensmiddelen.'

Om over na te denken: www.wefeedtheworld.be

Comments

Anonymous said…
Nestlé is een Zwitsers en dus zeer kapitalistisch bedrijf. Onze politiek in Europa zal maar grondig gewijzigd kunnen worden als Zwitserland onbevooroordeeld lid wordt van Europa of afgezonderd wordt, in dat laatste geloof ik niet.
Maar er zit nog teveel Europees kapitaal in Zwitserland.

Nestlé maakt wel veel reclame, maar je moet hun kwaliteitsbeoordeling eens zien t.o.v. andere kapitalistische producten; meestal zeer slecht. Trouwens infectie ziekten zijn al een paar maal verspreid geweest door Nestlé producten in alle delen van de wereld.
I mijdt Nestlé.

Peter Van den Branden

Popular posts from this blog

De Morgen: gebeten om te weten??

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks