[Zwarte Zondag 2004] De analyse van radicaal-links

Naar aanleiding van de zoveelste zwarte zondag is het misschien eens interessant om naar de analyse van de Belgische radicale linkerzijde te gaan kijken. Kort samengevat stelt radicaal-links dat het Vlaams Blok enkel kan teruggedrongen worden als er een sterke linkse oppositie uitgebouwd wordt. Over de manier waarop verschillen nog de meningen. De Partij van de Arbeid (PVDA) en de Linkse Socialistische Partij (LSP) zetten hun eigen organisatie voorop. De Kommunistische Partij (KP) en de Socialistische Arbeiderspartij (SAP) opteren voor een open samenwerking met andere progressieven die stilaan vorm krijgt in het Links Ecologisch Forum (LEF). Vonk pleit eerder voor een verlinksing van de SP.A.

Maar goed, laat ons eerst hun analyses eens bekijken.
* PVDA: "De bevolking moet weten dat er een andere oppositie bestaat tegen de traditionele partijen"
* LSP: "Verkiezingen 13 juni: Geen basis voor verderzetting neoliberaal beleid"
* KP: "Wij moeten mogen en jij mag niet meedoen!"
* SAP: "Paars-groen leidt naar gitzwart"
* Vonk: "Gitzwarte zondag schreeuwt om een echt links beleid"

Reacties op deze analyses zijn altijd welkom. Klik op 'comments' om te reageren!

Jan Buelinckx (18/06/04)

Comments

Anonymous said…
Op http://wsws.org/articles/2004/jun2004/belg-j30.shtml een Engelstalig artikel over de Belgische verkiezingen en er na, Vlaams Blok, enz.
Amuzemst said…
Nog een analyse van de PVDA over de vergelijking met Haider in Oostenrijk:
http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?lang=2&obid=24179

(via Links Nederlands, met dank aan Uhuru)
Anonymous said…
Het pikzwarte einde van paarsgroen

door raf verbeke

Het Uilenbulletin is het blad van vzw Uilekot in Herzele. Er werd gevraagd aan de leden van de vzw om er iets in te schrijven over 13 juni. Hierbij mijn bijdrage. Commentaar altijd welkom.

Bijdrage voor het "uilenbulletin":

Het pikzwarte einde van paarsgroen

Beste Uilenvriend(inn)en,

1000 op 1820 stemmen schat ik heeft de lijst STA OP afgepakt van het Blok in Limburg. Op eigen kracht. Zonder geld. Met arbeidersmilitanten die het politiek circus beu zijn en zelf de politiek in handen willen pakken. Een piepkleine maar goede bijdrage. Zoals de LEEF! lijst in 1999. Mee mogelijk gemaakt door een aantal mensen van LEEF! in Oost-Vlaanderen.

Proficiat Filip, Sarah en Gilberto met jullie 2500 stemmen op de lijst GROEN! in Oost-Vlaanderen. Dat is mijn schatting van het aantal kiezers die voor jullie drie of voor één van jullie drie heeft gestemd. Al heb ik niet voor jullie gestemd (zoals de meerderheid van de LEEF-kiezers in Herzele), omdat de mensen op de verkiesbare plaatsen op jullie lijst geen duidelijk onderscheid wilden maken tussen oppositie en regering. En deze verkiezingen gingen over het eindrapport van 5 jaar paarsgroen beleid. Proficiat aan jullie en aan ons allemaal die alvast die eerste gezonde politieke beslissing sinds 1999 van GROEN! hebben afgedwongen, met name de beslissing om niet met Leterme in zee te gaan. Laat ons hopen dat een aantal mensen in GROEN! wakker worden en lessen trekken uit dit pikzwarte einde van paarsgroen.

Deze dingen over onszelf mogen en moeten gezegd worden ! Maar zij verzinken in het niet tegenover de pandoering die het Blok links heeft toegebracht. Bij de pakken blijven we niet zitten. Zeker niet, ooit zullen wij wel kunnen afrekenen met die gasten en net als zij vanuit de oppositie de politiek kunnen opjagen, maar dan naar links. Maar vandaag zijn dat luchtkastelen.

Eerst moet er gepraat worden. Praten over wat ? Over LEEF!,STA OP, GROEN!,SP.A.... ? Nee ! Praten over de kiezers van het BLOK ! Als er 1 cordon sanitair is dat moet doorbroken worden, dan is het het cordon sanitair dat links zichzelf heeft opgelegd in de dialoog met al wie voor Blok stemt. De Vlaamse linkse intellectuelen hebben de politiek de ethiek van het cordon sanitair opgelepeld. Maar ethiek in de politiek.... dat loopt altijd slecht af.

Ethiek dat is goed voor mensen met tijd. Wie weinig tijd heeft om met politiek bezig te zijn kiest niet voor ethiek, maar voor macht en wat macht uitstraalt. En voor wie vandaag denkt dat "een andere wereld NIET mogelijk is" (dat is de overgrote meerderheid van de bevolking) is dat het BLOK. Het Blok voor "vrije meningsuiting", voor "eigen volk eerst", voor "afrekenen", voor een "grote kuis", voor "wettige zelfverdediging". We leven nog niet in de "andere wereld die mogelijk is" en die in Porto Alegre besproken wordt. Wij leven in deze akelig rijke, maar ook akelig ongelijke wereld waar er van veel te veel is, maar van heel wat veel te weinig. En dat tekort heeft een politieke oplossing gekregen: meer BLOK.

Paarsgroen maakte van minder Blok de toetsteen van zijn beleid. Toen AGALEV daarvoor de eerste pandoering kreeg op 18 mei , maakte paars van objectief 200.000 de toetsteen van zijn beleid. Beide thermometers werkt en als rode lap op een stier en de grootten het falen van de traditonele politiek uit. Met als conclusie: meer BLOK... want het is het enige wat er is op die kiesbrief. Wel dat heeft links, paarsgroen en de traditionele politiek aan zichzelf te danken.

Minder BLOK is nodig natuurlijk. Maar "minder BLOK" geen objectief op zich.Toch niet zonder links alternatief. Wij zullen het dus voorlopig met het BLOK moeten doen. Niet in de regering! De weerbaarheid begint op dat punt aardig af te brokkelen in alle traditionele partijen, ook binnen GROEN! Dat zou een fatale vergissing zijn want het BLOK is in staat om vanuit de regering evengoed vooruit te gaan zolang links blijft wat het nu is.

Nu wij moeten ons eigen cordon sanitair rond de kiezers van het BLOK doorbreken. Niet om ze te winnen. Maar om met hen OP TE STAAN, zoals LEEF gedaan heeft in 2000 in Herzele en in Gent. Zoals STA OP gedaan heeft in Limburg.Of de SP.a daarbij nodig is zoals een aantal progressieven in 1995 stelden of GROEN! zoals ongeveer de zelfde mensen in 2004 overdeden in 2004, is niet het punt. Iedereen is nodig ! Van welke kleur, welke politieke gezindte ook.

Stop de bouw van paarsgroene luchtkastelen. Stop het opblazen van veelkleurige zeepbellen. Stop het najagen van de groen-linkse virtuele realiteit . Het zwart Blok heeft het allemaal kapot geslagen en we moeten terug bouwen vanop de vloer, vanuit de fundamenten, van op de straat, van in de wijk, in de school,...Alle hens aan denk: STA OP !

Raf Verbeke, Gent

www.debout-sta-op.tk

Popular posts from this blog

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks

[Poëzie] Een anti-oorlogsgedicht van mijn zusje Laura