[Zwarte Zondag 2004] Hoe extreem-rechts bestrijden?

Op zaterdag 3 juli houden vertegenwoordigers van de civiele maatschappij en de culturele wereld een denkdag over de opmars van extreem-rechts in België. Hieronder kan je de uitnodiging lezen. Wie tijd en interesse heeft, moet zeker naar Brussel afzakken!

Laten we samen nadenken over “pikzwarte zondag”
Samenkomst van civiele maatschappij en culturele wereld.

Zaterdag 3 juli 2004 van 10u tot 13u in de Beursschouwburg (A. Ortsstraat 20-28, 1000 Brussel)

Omdat velen onder ons geschokt zijn. Of verontwaardigd. Maar alleszins verontrust. Verontrust over de toekomst van onze samenleving. Want we weten dat extreem-rechts een bom is onder ons sociaal model. We weten dat het “cordon sanitaire” wankelt en onder grote druk komt te staan. We weten dat er steeds meer stemmen opgaan om in Vlaanderen het “Haider-model” toe te passen en extreem-rechts mee te nemen in het “regeringsbad”. Velen vragen zich af “hoe zijn we zover kunnen komen?” Waarom heeft de ideologie van het Vlaams Blok na twintig jaar zich kunnen nestelen in het bewustzijn van een groot deel van onze bevolking? Waarom kiezen 1 miljoen Vlamingen op een extreem-rechts alternatief? Op een partij die net is veroordeeld wegens racisme? Voor we allemaal beginnen met particuliere oplossingen en overgaan tot emotioneel geïnspireerde acties op lokaal niveau (hetgeen te begrijpen is) zou het zeer goed zijn om samen te gaan zitten en kollektieve strategieën uit te dokteren om het tij te proberen keren. Laten we met het maatschappelijk middenveld - in al haar geledingen – elkaar ontmoeten. Samen nadenken om tot nieuwe praktijken te komen. Het is dringend nodig. Voor het te laat is en de dijkbreuk volledig. Wat we samen doen, doen we beter.

In de hoop u te mogen verwelkomen,

Omdat een andere wereld mogelijk is,

Eric Goeman, Voorzitter Democratie 2000, woordvoerder Attac-Vlaanderen
Jos Vandervelpen, Voorzitter Liga voor Mensenrechten
Eric Corijn, Charta ‘91
Guido Minne, Directeur Beursschouwburg
Kristien Hemmerechts, Auteur
Tarik Fraihi, Voorzitter Kif-Kif

Laten we samen proberen het extreem-rechtse tij te keren.

"Wanneer spinnen zich verenigen kunnen ze zelfs een leeuw vastleggen" (Ethiopisch spreekwoord)

Comments

Jan Buelinckx said…
Opgelet: verandering van zaal!

Samenkomst over strategieën tegen verdere opmars van extreem-rechts

Zaterdag 3 juli
van 10u tot 13u
Zaal ACOD
Fontainasplein, 7-11
1000 Brussel (dichtbij Zuidsstation)

Beste vrienden,
Omdat de belangstelling groot en de oorspronkelijke Beursschouwburg daarvoor te klein was, hebben we een speurtocht ondernomen om een andere zaal te vinden niet te ver verwijderd van de Beursschouwburg.
We krijgen van ACOD hun zaal aangeboden volledig gratis als hun bijdrage tot de strijd tegen extreem-rechts. Gelieve deze mail verder te zenden aan vrienden en/of collega's zodat zij ook op de hoogte gebracht worden van deze wijziging.

Wij willen er nogmaals op wijzen dat het niet de bedoeling is van de samenkomst om elkaar te overtuigen van de juiste of perfecte analyse over het succes van extreem-rechts. Iedereen weet dat de oorzaken van dit succes zeer complex zijn. Veel van onze strategieën hebben inderdaad gefaald, veel strategieën zijn nooit uitgeprobeerd, andere hebben waarschijnlijk veel tijd nodig. Het is niet de bedoeling om ons enkele uren te wentelen in zelfbeklag, maar om daadwerkelijk collectief na te denken over nieuwe en creatieve strategieën die we samen in verschillende steden kunnen uitvoeren om te proberen de doorbraak van het Blok tijdens de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 2006 tot stilstand te brengen. Daarvoor zijn we allen nodig. Omdat we als burgers (citoyens) onze verantwoordelijkheid willen opnemen.

(mail van Eric Goeman)

Popular posts from this blog

De Morgen: gebeten om te weten??

[Zwarte Zondag 2004] Een dichterlijke impressie van kameraad Felix Hendriks